Stel uw vraag aan mr. Ferda van Benthem Binnen 48 uur antwoord
Stel uw vraag hier!
Menu

De Arbeidsdeskundige

In voorgaande artikelen bespraken wij wat letselschade is en wat een advocaat voor u kan doen.

Daarbij bespraken wij de aansprakelijkheid van de dader bij een ongeluk, een geweldsmisdrijf of de chirurg die een medische fout maakt.

Als er aansprakelijkheid is moet de dader of de verzekeraar van de dader uw schade vergoeden. Wij bespraken dat er materiële en immateriële schade is.

In dit artikel informeren wij u over de arbeidsdeskundige. Wat doet een arbeidsdeskundige? Wanneer is een arbeidsdeskundige noodzakelijk? Hoe schakelt u een arbeidsdeskundige in?

Een arbeidsdeskundige komt u bij meerdere instanties tegen. Als u arbeidsongeschikt bent, wordt u gekeurd door een verzekeringsarts bij het UWV.

Vervolgens gaat een arbeidsdeskundige voor u kijken welke functies u volgens hem zou kunnen verrichten. Als u bijvoorbeeld niet meer kunt staan, kunt u nog wel werk verrichten als administratief medewerker of telefoniste.

De arbeidsdeskundige van het UWV kijkt niet of deze functie voor u bestaat; voldoende is dat u hem in theorie uit zou kunnen voeren. Een arbeidsdeskundige die wij inschakelen doet dit wel. Hij kan kijken of het werk wat u verrichtte ten tijde van uw ongeluk nog voor u geschikt is, al dan niet met hulpmiddelen.

Indien u uw oude functie niet meer kunt uitoefenen, kan hij met u kijken welke functies dan voor u mogelijk zijn. Dit moeten uiteraard functies zijn die bij u passen. Als u bijvoorbeeld graag buiten bent en u voorheen werkte op de bouw, mag niet van u gevraagd worden hele dagen op kantoor te gaan werken.

U kunt een arbeidsdeskundige ook vragen om te bepalen of u huishoudelijke hulp nodig heeft. Een arbeidsdeskundige kan namelijk beoordelen wat u niet meer kunt doen in het huishouden vanwege uw klachten.

Wij kunnen u adviseren of een arbeidsdeskundige moet worden ingeschakeld en welke arbeidsdeskundige geschikt is.

De kosten van de arbeidsdeskundige moet de aansprakelijke partij te betalen. Dit kan de advocaat met de wederpartij voor u regelen.